Nieuws 2018

Kies een jaar:

Zaterdag 20 oktober 2018
300 jaar Schnitger in Anloo

Orgel is een schenking van de rijke fam. Ellents. Op 16 oktober 1718 wordt er voor het eerst op het orgel gespeeld. Pas een jaar later werd het formeel in gebruik genomen. Begin 1717 is de bouw van het orgel gestart. Het is gedeeltelijk in de kerk en gedeeltelijk in de werkplaats van Schnitger aan de Gelkingestraat in Groningen gemaakt. Voor orgelliefhebbers betekent de naam Arp Schnitger hetzelfde als Stradivarius voor violisten of Rembrandt voor schilders. Schnitger was een Duitse orgelbouwer uit de zeventiende eeuw met een grote reputatie: zijn instrumenten hadden een herkenbare stijl en grote kwaliteit. Schnitgers werk was en is van grote invloed op orgelmakers en organisten. Van Schnitger zijn dertig orgels in min of meer originele staat bewaard gebleven, waarvan er maar liefst elf in Noord-Nederland te vinden zijn. Schnitger was in de dagen dat het orgel in Anloo gebouwd werd ziekelijk en overleed 1719. Hij liet de bouw an het orgel over aan Rader en Garrels, zijn meester knechten.

Op 20 oktober om 19.00 uur wordt de ingebruikname van het orgel in 1718 nagespeeld door acteurs die ook de Etstoel in Anloo spelen. Paul Brood heeft een scenario geschreven, waarin de familie Ellents, die opdracht tot de bouw van het orgel heeft gegeven, de eerste bespeling van het orgel wil mee maken. Er ontstaat echter een conflict over de kwaliteit van het orgelspel en over de vraag of zo’n orgel wel nodig is.  Uiteindelijk komt het goed en de organist, Havingha (Jochem Schuurman), geeft een orgelbespeling.

U bent van harte welkom welkom bij deze 18e-eeuwse orgelinwijding. Toegang gratis.

We willen graag weten hoeveel bezoekers er naar deze voorstelling komen. Daarom vragen wij u een email te sturen naar: info@magnuskerk.nl

Voor genodigden is er om 16.00 uur een inwijding.