Nieuws 2019

Kies een jaar:

Zondag 4 augustus 2019
Masterclasses 'Schnitger Meet'.

De Stichting Groningen Orgelland viert haar 50 jarig bestaan met een 'ontmoeting met Schnitger', een reeks feestelijke concerten o.a. in Anloo.

Zeven studenten, Risa Toho uit Japan; Jiri Kovar uit Tjechie; Rebecca Ineichen Zwitserlan; Maiko Ozaki Japan; Siunghyun Park uit Korea; Lukas Dvorak uit Tjechie en Sunkyung Noh uit Duitsland, gaven een prachtig concert op het Schnitgerorgel voor ongeveer 100 belangstellenden.

Vorig jaar werd de inwijding van het orgel nagespeeld. 300 jaar geleden werd er toen voor het eerst op gespeeld. Nu herdenken we dat Schnitger 300 jaar geleden overleed.

Maandag 7 januari 2019
Torenuurwerk in gebruik genomen

Het torenuurwerk in de Magnuskerk is vanmorgen in werking gesteld door Bert Huisman, voorzitter van het kerkbestuur en Herman Posthouwer, lid van het klokkenluiders gilde.  Het uurwerk slaat op de hele en halve uren. 'snachts schakelt het uurwerk zich zelf uit.

De omwonenden van de Magnuskerk konden de ingebruikstelling bijwonen en kregen uitleg over de historie en werking van het uurwerk door Martin Panman, bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Magnuskerk. De stichting heeft in 2014 het gerestaureerde uurwerk aangeschaft om het te plaatsen in de toren van de Magnuskerk. Het uurwerk komt uit de toren van de kerk van Hempens bij Leeuwarden en is gebouwd omstreeks 1860.

Op de foto Herman Posthouwer lid van het klokkenluiders gilde Anloo

Al vanaf vermoedelijk 1600 heeft de toren van Anloo een uurwerk gehad, dat sloeg op de hele en halve uren. Het had geen wijzerplaten. Na de 2e wereldoorlog moest de toren gerestaureerd worden. De duitsers hadden de grote luidklok er uitgehaald. Na de oorlog werd de klok teruggevonden in Hamburg en is toen teruggeplaatst in de toren. De toren is werd gerestaureerd. De houten vloer van de klokkenzolder werd vervangen door een betonnen en er kwam een nieuwe klokkenstoel. De oude klokkenstoel heeft men laten zitten. Het torenuurwerk werd tijdelijk buiten naast de toren neergezet en toen de restauratie was afgerond bleek het uurwerk te zijn verdwenen.

Nu is een stukje historie teruggebracht in Anloo. Het uurwerk slaat op de grote luidklok en de kinderen van de lagere school luiden iederedag door de week de klok om 12 uur. Het klokkenluidersgilde luidt de klok iedere zaterdag om 17.00 uur. (dominee krieg een schon hemd aan)