Agenda 2017


Kies een jaar:

Zaterdag 9 september 2017
9 september, 16.00 uur: Wietse Meinardi

Orgelconcert

Wietse Meinardi (*1966) studeerde orgel en kerkmuziek aan de conservatoria te Groningen en Arnhem met als bijvak piano. Docenten waren o.a. Johan Beeftink, Theo Jellema en Bert Matter (improvisatie). In 1990 en 1991 behaalde hij diploma's voor orgel en kerkmuziek. Daarna studeerde hij verder bij Cor Ardesch.
Hij is speelt geregeld soloconcerten in Nederland en Duitsland en is vaak te horen als begeleider van koren en solisten. Hij houdt van een avontuurlijke en originele programmaring, waarin naast klassieke werken ook geregeld eigentijdse klanken een rol spelen. Hij is initiatiefnemer en organist van het muziektheaterprogramma Geachte Heer Bach, een stuk dat met succes al in ruim 30 kerken in heel Nederland werd uitgevoerd.
Hij is continuo-speler bij de Asser Bach cantategroep. Onlangs speelde hij drukwindharmonium bij diverse uitvoeringen van het Requiem van Simon Pluister. Volgend jaar speelt hij opnieuw harmonium bij uitvoeringen van de Jehannes Passy van Hoite Pruiksma.
Hij werkte hij mee aan een aantal CD-opnames. In 2008 verscheen een solo-CD Postludium met de laatste opnames van het historische orgel in de Marturiakerk te Assen. De laatste jaren plaatst hij geregeld live-opnames op Youtube.
Hij was organist in verschillende kerken in Assen. Momenteel is hij hoofdorganist van de Adventskerk en een van de organisten in De Bron in Assen.
Hij leidt veel organisten en pianisten op en verzorgt cursussen aan groepen organisten (o.m. voor Kerkmuziek voor Nu.) Al sinds zijn studie geeft hij orgel- en pianoleerlingen lessen onder de naam Muziekschool Wietse Meinardi.
Ook is Wietse actief als orgeladviseur. In 2013 en 2014 volgde hij daartoe met succes de opleiding bij de Vereinigung der Orgelsachverständigen Deutschlands in Heidelberg (D).  

Meer informatie is te lezen op de website: www.wietsemeinardi.nl
 

Programma:

Radeker/Garrels-orgel   
   
Wietse Meinardi (*1966)   
    Variaties over het Wilhelmus met dank aan Sweelinck   
               
Heinrich Scheidemann (1595-1663)
    Canzon in G   
               
Johann Pachelbel (1653-1706)
    Aria Quarta in g (aria met 6 variaties)   
               
Georg Böhm (1661-1733)
    Vater unser im Himmelreich   
               
Dietrich Buxtehude (1637-1707)
    Praeludium in d BuxWV 140   
               
Freytag-orgel   
       
Johann Sebastian Bach     (1685-1750)
    Praeludium en Fuga in Es (uit WTK II - BWV 876)   
    Praeludium en Fuga in d (uit WTK II - BWV 875)   
               
Pauze           
               
Van Vulpen-orgel
       
Albert de Klerk    (1917-1998)
    Zes Inventionen   
        I Allegretto
        II Con grazia
        III Scherzando
        VI Festivo
        VIII Tempo Rubato
        IX tempo di Siciliano   
               
Freytag-orgel           

Matthias Nagel    (*1958)   
    Dynamic Chaconne   
               
Radeker/Garrels-orgel           
Alessandro Marcello (1684-1750)
    Concerto in d BWV 974 (bew. Johann Sebastian Bach)       
        Andante- Adagio – Presto   
 

 

Zaterdag 26 augustus 2017
20.00 uur: Jochem Schuurman, orgel; David van Laar, zang

Orgel met zang

Tijdens zijn studie orgel bij Theo Jellema ontdekte de jonge altus David van Laar (*1990) zijn altstem en zijn liefde voor zingen en startte kort daarop in 2013 zijn studie zang bij Hanneke de Wit aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Later dit jaar zal hij daar zijn studie afronden. Tijdens zijn studie volgde David ook lessen bij Maarten Engeltjes en bij Michael Chance aan het Koninklijk Conservatorium in den Haag, waarvoor hem door het Prins Claus Conservatorium een beurs werd toegekend. Masterclasses ontving hij van onder anderen Nico van der Meel, Marcel Boone, Paul Triepels en Elsina Jansen. Afgelopen december was David altsolist bij het live uitgezonden NPO Radio 4 Kerstconcert onder leiding van Klaas Stok, met het Radio Filharmonisch Orkest en Consensus Vocalis.

Als vocaal solist heeft David opgetreden met ensembles en orkesten als het Radio Filharmonisch Orkest, het Orkest van het Oosten, Eik en Linde, The Northern Consort en het Luthers Bach Ensemble. Zo was hij onder meer te horen in Bachs Matthäus- en Johannes-Passion, Weihnachtsoratorium, Magnificat en vele van diens cantates, Vivaldi’s Stabat Mater, Gloria, Dixit Dominus en Magnificat.
Sinds kort heeft hij ook een aanstelling als student-assistent zangdocent aan het Prins Claus Conservatorium.  Als organist is hij verbonden aan de Sint Jozefkathedraal in Groningen en speelt hij regelmatig continuo in orkesten als Concerto d’Amsterdam.

www.davidvanlaar.nl


Jochem Schuurman (*1989) kreeg van 1997 tot 2007 orgellessen van Johan G. Koers. Zijn professionele opleiding volgde hij bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen, alwaar hij in juni 2013 cum laude afstudeerde als Master of Music. Daarnaast verbleef Jochem Schuurman een aantal maanden in Berlijn om aan de Universität der Künste lessen te volgen bij Leo van Doeselaar en Paolo Crivellaro. Hij volgde masterclasses bij Wolfgang Zerer, Eric Lebrun, Edoardo Bellotti en Pieter Dirksen.

Tijdens zijn studie behaalde Jochem Schuurman in totaal negen prijzen op concoursen. Na zijn studie werd hem in december 2013 het Zilveren Viooltje, een muziekprijs voor jong talent afkomstig uit het noorden van Nederland, uitgereikt. In het juryrapport werd hij geprezen om zijn veelzijdigheid, zijn overtuigende houding en zijn ondernemerschap. In augustus 2015 behaalde hij de derde prijs op het internationale orgelconcours in Wuppertal. In september 2016 was hij één van de zeven finalisten op het prestigieuze Paul Hofhaimer-orgelconcours rond de historische orgels van de stad Innsbruck. In mei 2017 won hij de tweede prijs en de publieksprijs op het internationale César Franck-concours in Haarlem.

Jochem Schuurman is als kerkorganist verbonden aan de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt in Drachten. Als uitvoerend musicus geeft hij concerten als solist, maar ook als begeleider van andere musici en is hij bovendien regelmatig betrokken bij premières van nieuwe composities. Verder is Jochem Schuurman actief als orgel- en pianodocent en werkzaam als artistiek adviseur voor de Stichting Organum Frisicum.

www.jochemschuurman.nl
 

Programma

Georg Muffat (1653-1704)
    Toccata Duodecima

Heinrich Schütz (1585-1672)
    Kleine Geistliche Konzerte II: O Jesu nomen dulce SWV 308

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
    Fantasia Ut re mi fa sol la à 4

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
    Duetto in e BWV 802

Antonio Vivaldi (1678-1741)
    Stabat Mater RV 621

Pauze

Johann Sebastian Bach
    Concerto in d BWV 596
    Widerstehe doch der Sünde BWV 54
 

Vrijdag 25 augustus 2017
Concerten in Roden, Veenhuizen en Anloo

 

De concerten zijn in samenwerking met Roden, Catharinakerk en Veenhuizen, Koepelkerk georganiseerd. Zie voor een volledig overzicht onderstaande link.

www.hinszorgel-roden.nl/Nieuwsbrieven/Flyer_2017_Standaard.pdf

Zaterdag 12 augustus 2017
20.00 uur: Ana Buzon Rios (studentenconcert)

Orgerlconcert

Ana Lucía Buzón Ríos is in 1991 in Granada (Spanje) geboren. Van 2004 tot 2011 studeerde ze orgel bij Juan María Pedrero aan het conservatorium van Granada. Nadat ze haar Bachelor Orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Madrid behaalde, studeerde ze verder aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar ze nu haar Masteropleiding volgt bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga.

Ze volgde masterclasses in Madrid bij Matteo Imbruno, Pierre Farago, Bernard Foccroulle en Ton Koopman; in Frankrijk bij Norbert Petry; in België bij Luc Ponet, Yves Rechteiner en Arnaud van den Cauter; en in Groningen bij Paolo Crivellaro, Edoardo Bellotti en Wolfgang Zerer.
 
Ze heeft concerten gegeven in Spanje, onder andere met het Jeugd Orkest van Madrid (Jorcam). In januari 2015 won ze het 2e Cabanilles Orgelconcours voor jonge organisten in Agemesí (Valencia). Verder gaf ze concerten in onder meer de Martinikerk te Groningen, het Orgelpark in Amsterdam en de Grote Kerk te Leeuwarden.
 

Programma

Freytag-orgel

Antonio de Cabezón (1510-1566)
    Diferencias sobre el canto llano del cavallero
    Diferencias sobre el canto de La dama le demanda

Anoniem (17e eeuws)
    Corrente italiana

Van Vulpen-orgel

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
    Echo-Fantasia ex d SwWV 261
    Mein junges Leben hat ein End

Adriano Banchieri (1568-1634)
    L'Organistina bella

Pauze

Radeker/Garrels-orgel

Dietrich Buxtehude (1637-1707)
    Magnificat primi toni BuxWV 203

Georg Böhm (1661-1733)
    Vater unser im Himmelreich

Nicolaus Bruhns (1665-1697)
    Praeludium in e (de ‘grote’)

 

Zaterdag 29 juli 2017
20.00 uur: Peter van der Zwaag, orgel; Eran Wajsenblum, fluit

Orgelconcert met fluit

Eran Wajsenblum (*1977) begon zijn studie in 1987 bij Gershon Prinski in Israël. Hij reisde daarna naar Nederland om zijn studie voort te zetten aan het Utrechts Conservatorium bij Leo Meillink en haalde in 2003 zijn Bachelor of Music. Tegelijkertijd studeerde hij in Amsterdam bij Walter van Hauwe en Paul Leenhouts. Eran won tijdens zijn studie verschillende belangrijke concoursen, waaronder de Keren Sharet Competition. Eran trad op tijdens de internationale tournee van Royal Winds Music, onder leiding van Paul Leenhouts (Praag, Wenen, Passau en Amsterdam). Na zijn afstuderen heeft Eran zich ondergedompeld in de geschiedenis en methodologie van de blokfluit, als uitvoerend musicus en als docent. In de bibliotheek van de Portugese synagoge bestudeerde hij oude muziekmanuscripten en toen deze synagoge na restauratie in 2011 weer geopend werd, bracht hij samen met andere musici deze muziek, die rond 1740 voor dit godshuis waren geschreven, tot uitvoering. Daarmee was het ensemble ‘Le Siècle des Lumières’ geboren, waarvan Eran Wajsenblum artistiek leider is.
www.siecledeslumieres.com/Eran_Wajsenblum

Peter van der Zwaag (*1986) studeerde orgel bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en behaalde in 2015 zijn diploma Master of Music. Daarnaast studeerde hij bijvak klavecimbel bij Johan Hofmann. Hij won diverse prijzen op verschillende concoursen, waaronder een eerste prijs op het SGO-concours in de St.-Jozefkathedraal te Groningen (2008). Hij volgde masterclasses bij o.a. Luigi Ferdinando Tagliavini, Lorenzo Ghielmi, Ben van Oosten en Eric Lebrun.
Peter heeft een breed repertoire, met een bijzondere interesse voor 17e-eeuwse en
Franse muziek.
Als organist is hij verbonden aan de Kurioskerk (PKN) te Leeuwarden. Hij is bestuurslid van de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici (KVOK), artistiek adviseur van de stichting 'Organum Frisicum' en hoofdredacteur van de 'Friese Orgelkrant'. Daarnaast is Peter eigenaar van de muziekhandel 'Boeijenga Music' te Leeuwarden.
www.petervdzwaag.com
 

Programma:

Peter van der Zwaag, orgel (O)
Eran Wajsenblum, blokfluit (B)


Heinrich Scheidemann (1596-1663)
Praeambulum in G (O)

Jacob van Eyck (ca. 1590-1657)
Boffons, NVE 108 (B)

Camphuysen manuscript (1652)
Daphne (3 variaties) (O)

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
Toccata 9. Toni SwWV 297 (O)

Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Blokfluitsonate in C TWV41:2 (O+B)
Cantabile – Allegro – Grave – Vivace

Samuel Scheidt (1587-1654)
Alamanda (Bruynsmedelijn) SSWV 558 (O)

Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Fantasia VII in F TWV 40:7 (B)

Matthias Weckmann (1616-1674)
Fantasia ex D (O)

Pauze

Jacob van Eyck (ca. 1590-1657)
Engels Nachtegaeltje NVE 28 (B)

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
Vluchtige nimph SwWV 331 (O)

Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Fantasia I in C TWV 40:2 (B)

Heinrich Scheidemann (1596-1663)
Galliarda & Variatio in d WV 107 (O)

Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Blokfluitsonate in C TWV41:5 (O+B)
Adagio/Allegro – Larghetto – Vivace

 

Zaterdag 15 juli 2017
20.00 uur: Jelte Hulzebos

Orgelconcert door Jelte Hulzebos

Jelte Hulzebos (*1951) studeerde orgel en klavecimbel aan het conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en Jacques Ogg.
Hij behaalde voor orgel het Einddiploma Solospel ‘Cum Laude’ en zijn klavecimbelstudie sloot hij af met het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus.
Hij verwierf  het diploma Bachelor of Music voor orkestdirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens en het diploma voortgezette studie orkestdirectie aan de Messiaenacademie, beide bij Tilo Lehmann.
Als cantor-organist van de Nieuwe Kerk te Groningen is hij de vaste bespeler van het Timpe orgel uit 1831 en geeft hij leiding aan de Cantorij van de Nieuwe Kerk.
Sinds 1991 speelt hij een belangrijke rol in de organisatie en uitvoering van de maandelijkse cantatediensten in deze kerk. Daar voerde hij talrijke werken uit de 17de en 18de eeuw uit, waaronder Bach’s Hohe Messe, de Johannes-Passion en het Weihnachtsoratorium.
Jelte Hulzebos is dirigent van het Cantate Consort en het Gronings Kamerkoor.
Naast zijn concerterende activiteiten als organist, klavecinist en dirigent doceert hij in dezelfde vakgebieden.
Orgelopnamen verschenen op zijn eigen cd label Cambiata Records waaronder de veel geprezen cd, Scheidemann, Sweelinck, Tunder en Bach in de Martinikerk te Groningen.
www.jeltehulzebos.com

Programma:

Radeker/Garrels-orgel

Hieronymus Praetorius (1560-1629)
Hymnus: Te lucis ante terminum

Pablo Bruna (1611-1679)
Tiento de secondo tono por gesolreut sobre la Letanía de la Virgen

Heinrich Scheidemann (1595 – 1663)
Canzon in G WV 74                    

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
Psalm 23 (3 variaties)

Freytag-orgel


Georg Phillipp Telemann (1681 – 1767)
Fantasia in d (uit Drei-dutzend Klavier-Fantasien)
Allegro

Philippus Pool (1709-1795)
Sonate 4 in G                   
Allegro
Andante
Menuet I- Menuet II
Gigue

Pauze

Van Vulpen-orgel


Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Fantasia in G BWV 571

Radeker/Garrels-orgel

Johann Sebastian Bach
Vater unser im Himmelreich BWV 762
Praeludium und Fuge d-moll BWV 539

Dietrich Buxtehude (1637-1707)
Prealudium in e BuxWV 142

 

Zaterdag 22 april 2017
Magnusfair


De rommelmarkt van de Magnuskerk, sinds zeven jaar beter bekend als de MAGNUSFAIR, is een begrip in Anloo en omstreken. Al 29 jaar wordt in het voorjaar deze markt georganiseerd, waarvoor vele vrijwilligers zich belangeloos inzetten om geld in te zamelen voor een goed doel. Elk jaar wordt een goed doel gezocht en in 2017 is dat het diaconieproject Save the Children  geworden. Het geld gaat naar een organisatie die vluchtelingenkinderen ondersteund. Dit doel wordt met 50 % van het verdiende geld gesteund. De andere helft wordt besteed aan het onderhoud van Anloo’s 900 jaar oude Magnuskerk, Drenthe’s oudste kerk.

Deze 29ste editie van de Magnusfair wordt zoals altijd gehouden in en rondom de prachtige oude kerk van Anloo. Je vind er een keur aan bruikbare en vriendelijk geprijsde spullen, zoals lampen, speelgoed, kleding, glas en serviesgoed, gereedschap,  boeken, meubilair, electronica, potten, pannen, vazen  enzovoort.


Tenslotte is de MAGNUSFAIR ook een sociaal gebeuren, zoals het vroeger ook was; je praat, je drinkt een heerlijk kop FairTrade koffie of thee met een overheerlijk stuk taart en je komt ook nog eens vele bekenden tegen!!!

 

Agenda

Nieuws