Klok en gebruiken

Op de 3e verdieping hangt een 18e eeuwse luidklok, (1732), die elke dag om 12 uur door de kinderen van de basisschool wordt geluid.

Op de klok staat een P. De P is van PRUFUNG, een oorlogsaanduiding van de Duitse klokkenvordering vanaf 1943. De klokken met P zijn exemplaren die nader onderzocht zouden gaan worden. Als deze klokken een grote cultuurhistorische waarde zouden hebben, werden ze alsnog van vordering vrijgesteld. Anloo had pech, de klok werd er toch door de Duitsers uitgehaald. Gelukkig is de klok na de oorlog, op 5 december 1945, in Hamburg teruggevonden.
De klokkengieters waren De Grave & Nicolaus Muller uit Amsterdam. Naast de naam van de klokkengieters staan er ook de wapens van HENDRIK JAN ELLENTS, en BARELT HOMAN, beiden raad en landchrijver, lid van de Etstoel en kerkvoogden.

De luidklok, die gegoten is in 1735, heeft een diameter van 1.15 meter, een omstrek van 3.65 meter en weegt 1000 kg.

In de toren zijn twee klokkenstoelen te vinden. De oude klokkenstoel dateert waarschijnlijk uit de 16e of 17e eeuw. Deze klokkenstoel hing in de toren. Na de Tweede Wereldoorlog bouwde men een nieuwe zolderverdieping van beton en daarop plaatste men een nieuwe klokkenstoel, die gebouwd werd door Van Bergen te Heiligerlee (1944). De oude klokkenstoel is bewaard gebleven.

 

Agenda

Nieuws