Agenda 2018

Lukas Jan Schoonbeek orgels
Zaterdag 20 oktober 2018
300 jaar Schnitger in Anloo

Op 16 oktober 1718 wordt het orgel voor het eerst bespeeld. Het orgel bestaat daarom dit jaar 300 jaar. Dat wil de stichting niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op 20 oktober zullen wij dit samen met belangstellenden feestelijk gaan herdenken.

Orgel is een schenking van de fam. Ellents.  Begin 1717 is de bouw van het orgel gestart. Het is gedeeltelijk in de kerk en gedeeltelijk in de werkplaats van Schnitger aan de Gelkingestraat in Groningen gemaakt. Voor orgelliefhebbers betekent de naam Arp Schnitger hetzelfde als Stradivarius voor violisten of Rembrandt voor schilders. Schnitger was een Duitse orgelmaker uit de zeventiende eeuw met een grote reputatie: zijn instrumenten hadden een herkenbare stijl en grote kwaliteit. Schnitgers werk was en is van grote invloed op orgelmakers en organisten. Schnitger was in de dagen dat het orgel in Anloo gebouwd werd, ziekelijk en overleed 1719. Hij liet de bouw van het orgel over aan Radeker en Garrels, meesterknechten.

Op 20 oktober willen wij het 300-jarige bestaan van het orgel herdenken.
We gaan tweemaal de ingebruikname van het orgel in 1718 naspelen. Dit wordt gedaan door spelers van de Etstoel. Zij dragen de kleding uit die tijd.

In een  18e-eeuwse kerkdienst, zal het orgel ingewijd zal worden. De familie Ellents komt de kerk binnen en gaat zitten in hun herenbank. Deze familie speelt een hoofdrol, want die schonk het orgel ter eer en meerdere glorie van zichzelf. Vond het kerkbestuur dat leuk? Mogelijk niet, want het orgel was nog niet algemeen geaccepteerd als begeleidingsinstrument voor gemeentezang. De dominee heet de mensen welkom en vertelt over het prachtige nieuwe orgel. Er ontstaat een conflict tussen de organist en de voorzanger. De organist wil spelen, en de voorzanger wil zingen. De dominee krijgt een bemiddelende rol en de familie Ellents is boos, want nu blijkt dat de nieuwe organist ook niet goed kan spelen.  Hoe het afloopt? Dat kunt u 20 oktober zien en horen..

De 1e uitvoering is om 16.00 uur voor genodigden. De 2e keer is om 19.00 uur voor iedere belangstellende. Er is dan koffie na die tijd.

Oude agenda-items 2018:
Zaterdag 12 mei 2018
Open orgeldag

Op zaterdag 12 mei is de kerk open van 10.00 uur tot 16.00 uur. Het orgel is gedurende die tijd gratis te bespelen.Organisten die zich hebben opgegeven komen als eerste in aanmerking.

Zondag 15 april 2018
Roon Staal, zang en piano

Singer-songwriter Roon Staal geeft op 15 april een concert in de Magnuskerk van Anloo.

Met zijn warme stem en prachtige pianospel zullen o.a. sfeervolle songs als Annie's Song van John Denver, Stay With Me 'Till The Morning van Vicky Brown en Help Me Through The Night van Ede Staal maar ook prachtige eigen composities als Promise en Als Je Mij Zoekt u in de stemming brengen.

Roon Staal woont en werkt zowel in Nederland als in het verre Oosten van Rusland. Een deel van het jaar verblijft hij in Vladivostok, waar hij ook aan zijn muzikale carrière werkt en geregeld concerten geeft. Zo gaf hij afgelopen jaar concerten in zowel Vladivostok als Khabarovsk in het Philharmonisch Concertgebouw. Ook in maart 2018 is weer een concert gepland. De eerste drie maanden van 2018 verblijft hij in Vladivostok maar komt speciaal voor de Valentijnsconcerten terug naar Nederland.
Staal heeft verschillende cd's op zijn naam staan. Afgelopen oktober, tijdens de 5e Oktobertour, was de presentatie van zijn nieuwe CD "Promise". In november heeft hij zijn Kerst CD "The Christmas Album" opgenomen in de studio te Vladivostok. Deze CD is sinds de afgelopen Kersttour verkrijgbaar.

Het concert begint om 15.00 uur, entree €15,-

U bent van harte welkom!

Zaterdag 14 april 2018
MagnusFair op 14 april

De rommelmarkt van de Magnuskerk, sinds 8 jaar beter bekend als de Magnusfair, staat weer voor de deur. Dit jaar gaat de Magnusfair zijn 30ste editie beleven! En deze keer wordt de markt op 14 april georganiseerd.  In en rondom de kerk staan dan diverse stands met spullen en versnaperingen. De opening van de markt is om 10.00 uur en de verkoop loopt tot 14.00 uur.

Veel vrijwilligers staan al weer in de startblokken om er een gezellige boel van te maken. Met deze rommelmarkt wordt geld ingezameld voor twee goede doelen.  Dit jaar gaat als vanouds weer 50% naar het diakonieproject. De rest is bestemd voor onderhoud van onze Magnuskerk.

Als uw goed verkoopbare spullen u in de weg staan, dan kan dat  ingebracht worden op 12 en 13 april tussen 2 en 5 uur in de kerk van Anloo. Dit jaar hebben we een iets ander inname beleid. Gote stukken meubilair en electronica kan niet meer worden aangenomen.

Spullen zoals lampen, speelgoed, kleding, glas en serviesgoed, gereedschap,  boeken, potten, pannen, vazen, cd’s  enzovoort, zijn wel welkom. Vergeet u ook niet uw boekenkast te controleren op boeken die aan een tweede leven toe zijn…

We hopen u in ieder geval op 14 april te ontmoeten in de Magnuskerk,